15.8.09

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΠΡΟ



Σε μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) φαίνεται να προσανατολίζονται εκ νέου στην Κύπρο, μετά τη νέα αποκάλυψη αναφορικά με την εκτέλεση των πέντε αιχμαλώτων Ελληνοκύπριων στρατιωτών, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η ύπαρξη φωτογραφιών της εκτέλεσης των πέντε εθνοφροουρών, (Αντωνάκης Κορέλλης, Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής, Ιωάννης Παπαγιάννης και Φίλιππος Χατζηκυριάκος) αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό όπλο στα χέρια των οικογενειών στον δικαστικό αγώνα.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εκκρεμών ατομικών προσφυγών Ελληνοκυπρίων στο ΕΔΑΔ παραμένει σε διψήφια επίπεδα, αλλά όπως τονίζεται από διάφορους νομικούς της Μεγαλονήσου, οι εξελίξεις μετά τη νέα αποκάλυψη εκτέλεσης αιχμαλώτων ευνοούν τη θετική έκβασή τους, προσθέτοντας ακόμη πειστικότερα επιχειρήματα στις διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Εν τω μεταξύ, το έργο των συνεργείων εκταφής, ανεύρεσης και εξέτασης των λειψάνων των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων συνεχίζεται. Στην παρούσα φάση διεξάγονται έρευνες και ανασκαφικά έργα στις επαρχίες Κερύνειας, Λευκωσίας και Αμμοχώστου. Ως σήμερα και έπειτα από επτά χρόνια επίμονων προσπαθειών έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα 93 Ελληνοκυπρίων, αγνοουμένων της εισβολής του 1974, και 35 εθνοφρουρών, πεσόντων στις μάχες του ίδιου καλοκαιριού. Οι ίδιες ερευνητικές προσπάθειες έχουν οδηγήσει στην ταυτοποίηση των οστών και 44 Τουρκοκυπρίων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν αγνοούμενοι από την περίοδο 1963- 64, αλλά και τις μάχες του 1974.

Πηγή: Βήμα