20.8.09

ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ...)




ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ για τις παραμεθόριες μονάδες πρώτης γραμμής ετοιμάζεται για όλους όσοι κατατάσσονται αυτές τις ημέρες στον Στρατό Ξηράς - τους πρώτους που θα επωφεληθούν της μείωσης της θητείας από 12 σε 9 μήνες.

Μόνοι «ευνοημένοι» από τους νεοσύλλεκτους θα είναι όσοι έχουν για κοινωνικούς λόγους (προστάτες, μέλη πολύτεκνων οικογενειών, πατέρες κ.λπ.) υποχρέωση μειωμένης θητείας. Οι νέοι αυτοί, αν και αρχικά ίσως πάρουν για 1-2 μήνες μικρή γεύση από τα σύνορα, θα εκτίσουν τη θητεία τους σε μονάδες των αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.ά. πρωτεύουσες νομών) ή γενικά τα «μετόπισθεν». Όσοι απ΄ αυτούς χρειαστεί να πάνε για λίγο στα σύνορα θα παίρνουν μόρια για ευνοϊκότερη μετάθεση, λένε στρατιωτικές πηγές.

Η απόφαση για θητεία όλων στην περιφέρεια ελήφθη από τον υπουργό Ε. Μεϊμαράκη ταυτόχρονα με τη μείωση κατά 3 μήνες της στράτευσης στον Στρατό Ξηράς.

Το ακριβές σχέδιο που θα εφαρμοστεί όσον αφορά τις μεταθέσεις δεν έχει ακόμα καταρτιστεί πλήρως από τους αρμοδίους στο ΓΕΣ και αυτό προκαλεί ερωτήματα για το κατά πόσο θα είναι δίκαιο και κυρίως αντικειμενικό και διαφανές. Ήδη από το αρχικό σχέδιο εξαιρέθηκαν από την παραμονή στα αστικά κέντρα οι σωματικής ικανότητας Ι4 και Ι3 που πλέον θα παίρνουν και αυτοί φύλλο πορείας για παραμεθόριες περιοχές, εκτός αν είναι και υπόχρεοι μειωμένης θητείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ αντισυνταγματάρχης Γρ. Γρηγοριάδης σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι το βασικό χαρακτηριστικό θα είναι η δίκαιη αντιμετώπιση όλων, με ειδική μέριμνα για τους έχοντες κοινωνικούς λόγους. Το τελευταίο θα αποτυπώνεται, λέει, και στο ότι αρκετοί από τους νεοσύλλεκτους αυτούς θα πηγαίνουν στα αστικά κέντρα αφού πρώτα περάσουν για «μικρό χρονικό διάστημα» από μονάδες παραμεθόριων περιοχών. Το ότι ακόμη δεν είναι πλήρως έτοιμο το σχέδιο το αποδίδει στο ότι οι παράμετροι είναι πολλές και πρέπει κάποια σημεία του σχεδιασμού να δοκιμαστούν κατά την εφαρμογή τους.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, όπως λένε άλλοι αξιωματικοί, η δυσκολία να τεθεί σε εφαρμογή ολοκληρωμένο σχέδιο- μηχανισμός μεταθέσεων οφείλεται και στο ότι ακόμα δεν έχουν εκπληρωθεί ορισμένες αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μείωση.

Ηλεκτρονικά συστήματα ενεργοποιεί ο Στρατός για να μπλοκάρει τη χρήση των κινητών
«Κόφτες» και «σπιούνοι»

Τους γνωστούς «κόφτες», αλλά και ηλεκτρονικά συστήματα χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να μπλοκάρουν την ανεξέλεγκτη λειτουργία των κινητών στις μονάδες, θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Όπως αποκαλύπτουν Τα Νέα της Τετάρτης, πρόκειται για ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές που εντοπίζουν όσα κινητά τηλέφωνα είναι ενεργοποιημένα σε χώρους όπως οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στους οποίους απαγορεύεται πλην εξαιρέσεων η χρήση κινητής τηλεφωνίας.

Έγγραφο της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ασφαλείας του ΓΕΣ του περασμένου Απριλίου, αφού επισημαίνει ότι έπειτα από ελέγχους διαπιστώθηκε «αλόγιστη και ανεξέλεγκτη» χρήση των κινητών «με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια πληροφοριών-προσωπικού και εγκαταστάσεων», αποκαλύπτει την ύπαρξη των συστημάτων:

«Δεδομένης της σημασίας του θέματος, το ΓΕΣ προτίθεται να ενεργοποιήσει στις εγκαταστάσεις του ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα για τον εντοπισμό των μη απενεργοποιηθέντων κινητών τηλεφώνων του προσωπικού που ενδεχομένως να κάνει χρήση αυτών, κατά παρέκκλιση των καθοριζόμενων στα σχετικά έγγραφα».

Μάλιστα για να δεσμευτεί το προσωπικό (στρατιωτικό και πολιτικό) σε ένα θέμα που άπτεται προσωπικών δεδομένων ζητήθηκε από όλους να λάβουν ενυπογράφως γνώση.

Σχετικά με τους «κόφτες» που μπλοκάρουν τη λειτουργία των κινητών, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης, Βασ. Οικονόμου, Αλ. Αθανασιάδης και Βάσω Παπανδρέου έχουν καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκη.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι η πολιτική ηγεσία με απόφασή της έδωσε τη δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων παρεμπόδισης της χρήσης κινητών, «αν και γνωρίζει ότι εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του προσωπικού».

Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της αναφέρουν ότι «δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων» και ότι ο στόχος είναι να εντοπίζεται απλώς ένα ανοιχτό κινητό και να επισημαίνεται στον κάτοχό του ότι πρέπει να το κλείσει.
ΝΕΑ